Niksejä bloggaamiseen

Bloggaaminen voi kuulostaa helpolta ennen kuin olet sitä kokeillut, mutta luultavasti yllättävän pian huomaatkin, että bloggaaminen vaatiikin pitkäjänteisyyttä ja luovuutta ja ettei se olekaan aivan niin helppoa kuin ehkä etukäteen kuvittelit. Laadukkaan blogin tekeminen käy työstä ja vie yllättävän paljon aikaa! Lukijoita voi olla vaikea saada eikä blogi suurella todennäköisyydellä pompahda top10-listalle blogin ensikuukausien aikana – ei ainakaan ellet ole jo entuudestaan jostakin syystä tuttu ja kiinnostava hahmo. ”Taviksen” on kuitenkin vaikeaa saada blogiaan esiin, minkä vuoksi listasimmekin seuraavaan kappaleeseen vinkkejä, joiden avulla voit tässä onnistua. Nappaa parhaat vinkit talteen ja kokeile, auttaisivatko ne sinua nostamaan oman blogisi kävijämääriä.

Vinkkimme

– Bloggaa vain aiheesta, jonka tunnet hyvin ja johon tunnet intohimoa! Jos yrität blogata vaikkapa muodista, muttet tiedä siitä yhtään mitään eivätkä muotivaatteet sinua edes erityisemmin kiinnosta, niin bloggaaminen alkaa helposti ja nopeasti tuntua vastenmieliseltä ja lukijat vaistoavat hyvin nopeasti, ettet kirjoita sydämelläsi. Mieti siis alusta alkaen, mistä kirjoitat ja rajaa aiheesi mahdollisimman hyvin! Rajaaminen auttaa lukijoita löytämään itseään kiinnostavia blogeja, mainostajia löytämään tuotteilleen sopivia yhteistyökumppaneita ja Googlea ymmärtämään, mistä sivuillasi on kyse – millaisten hakusanojen kautta sivuillesi kannattaa ohjata.

– Ole aktiivinen somessa ja kommentoi muiden kirjoittajien blogeja siten, että he löytävät puolestaan helposti vastavierailulle sinun blogiisi. Älä kuitenkaan koskaan jätä toisten blogeihin sellaisia viestejä, joista näkee ihan suoraan, että viestin jättämisen tarkoituksena on ollut ainoastaan kalastella lisää lukijoita! Tällaiset viestit saattavat toimia itseään vastaan ja antavat sinusta moukkamaisen kuvan. Tykkää myös Facebookissa toisten julkaisuista!

– Pyri kirjoittamaan ajankohtaisista aiheista ja tuomaan niihin uutta näkökulmaa.

– Kerro yrityksestäsi mielenkiintoisia asioita, jotka saattavat kiinnostaa lukijaa – esimerkiksi voit kertoa, millainen on tyypillinen päiväsi yrittäjänä ja mitä kaikkea ”kulissien” takana tapahtuu.

– Kiinnitä huomiota laadukkaisiin ja mielenkiintoisiin kuviin – hyvä blogi on loistavan tekstin ja laadukkaiden kuvien yhteistulos! Mieti erilaisia kuvakulmia ja hassuttele kuvilla. Huolehdi siitä, että blogisi kuvat eivät ole rakeisia. Käy tarvittaessa valokuvauskurssi, jos valokuvaaminen tuntuu täysin heprealta.

– Seuraa muita alan blogeja, kommentoi niitä ja linkkaa omasta blogistasi alan ammattilaisten blogeihin. Jos suosittu blogi linkkaa blogiisi, voi tämä auttaa nostamaan arvoasi Googlen silmissä ja nostamaan sivusi LRT-lukua. Toisaalta linkit huonoilta sivuilta voivat jopa saada sivusi näyttämään Googlen silmissä ”huonolta”. Lisäksi linkkien vaikutukseen vaikuttaa se, millaista ankkuritekstiä linkissä on käytetty.

– Mieti, voisiko blogisi päästä johonkin suosittuun portaaliin. Tämä saattaa auttaa lisäämään blogisi näkyvyyttä. Osa haluaa vältellä portaaleja kuin ruttoa pelätessään menettävänsä niiden vuoksi osan itsenäisyydestään, mutta portaalista voi olla myös yllättävää hyötyä. Kannattaa aina punnita tarkkaan mihin on portaalissa sitoutumassa ja miten oma blogi portaalista hyötyy.

– Pyri pitämään oma ammattitaitosi ajan tasalla – ketään ei kiinnosta alan blogi, joka esittelee menneen talven lumia eli sellaisia asioita, joita muissa blogeissa esiteltiin jo vuosia sitten. Pyri uudistumaan ja pyri pysymään oman alasi hermolla! Elinikäinen oppiminen ja uudistumiskyky ovat erityisen tärkeitä.

– Varmista, että blogisi kieli on elävää, helppolukuista ja kieliopillisesti korrektia. Kukaan ei jaksa lukea tekstiä, joka on niin vaikeatajuista, ettei lauserakenteista tahdo saada selvää.

– Ilmoita blogisi tunnettuihin blogipalveluihin ja varmista, että se on helposti löydettävissä.

– Mainitse blogisi esimerkiksi sähköpostiosoitteesi automaattisessa allekirjoituksessa.

– Mainosta blogiasi Facebookissa.

– Harjoittele kirjoittamista ja lue itse paljon.